Närodlade snittblommor

Våra blommor är odlade på ett hantverksmässigt sätt med omsorg och kärlek. Vi undviker kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel för att vår odling ska vara både hållbar och miljövänlig. 

Oavsett om du ska fira bröllop, arrangera födelsedagskalas eller plocka en bukett till dig själv eller en vän så kan du hitta det du behöver hos oss. 

Vi har öppet för självplock lördagar och söndagar under säsong. Om du vill handla större volymer, till exempel till ett bröllop, så kan du avtala en egen tid eller så hjälper vi dig att plocka blommor. 

Du kan även boka in oss för möhippa, kompiskväll eller annat evenemang där ni kan njuta av blommorna och kanske få en introduktion till blomsterbinding eller annat som rör odlingen.   

Självplock - så fungerar det

I odlingen finns allt ifrån dahlior och rosor till solrosor och luktärter. Säsongen startar med tulpaner i april/maj och fortsätter efter midsommar och ut september. 

Hur fungerar det?

  • Du hittar öppettiderna längst ner och i våra sociala medier. 

  • Vi ställer fram en exempelbukett så du ser vad du får för ca 100 kr.

  • Du får gärna ha med en hink att plocka i, annars får du låna en av oss. Med egen hink är det enklare att ta blommorna med hem.  

  • Du använder en av våra sekatörer. Barn får plocka blommor tillsammans med vuxen och under uppsikt.

  • Gå försiktigt i gångarna, det finns snubbelrisk eftersom marken är ojämn.

  • När du har plockat klart så vägs blommorna och du betalar med swish eller kontant. 

  • Hundar är varmt välkomna - i koppel, då vi har egen hund och andra djur som bor på gården.

Fråga gärna oss om du känner dig osäker!

Slow flowers

Vi är en del av Slow Flowers-rörelsen. Slow Flowers handlar om att koppla ihop den som odlat, skördat och bundit blommorna med konsumenten. Att sätta ett ansikte på den som står för all den kunskap odlandet innebär och förmedla det värdet hela vägen hem till bordet. Att minska avståndet och mellanhänderna från jord till bord.

Slow Flower–rörelsen startade i USA för lite drygt tio år sedan, som en reaktion på blomsterindustrins utveckling. Författaren Amy Stewart skrev boken Flower Confidential: The Good, the Bad and the Beautiful (2008), där hon granskade blomsterindustrin i allt från hybridisering och genforskning till odlare, odlingar och florister som arbetat för att uppfinna, framställa och sälja större, vackrare och stadigare blommor än naturen någonsin skulle kunna åstadkomma. Pionjären, författaren och skribenten Debra Prinzing var den som myntade begreppet Slow Flowers och har varit den drivande i rörelsen i och med boken Slow Flowers (2013). Hon har också skapat www.slowflowers.com för att främja konsumtionen av närodlade blomster i USA.

Solbackens småbruk är medlem i Snittblomsodlare i Sverige, en förening som arbetar för att sprida kunskap om de småskaliga snittblomsodlarna i Sverige och om miljövänligt närodlade blommor i säsong.